Амбасадорки Чернігівщини

Над реалізацією своїх міні-проєктів активно працюють чернігівські амбасадорки.

 ***

Ольга Тимченко

Кандидатка психологічних наук, доцентка, членкиня ВГО «Арт-терапевтична асоціація», ВГО «Асоціація політичних психологів України», ГО «Спілка жінок Чернігівщини», волонтерка ГО «Чернігів Європейський». Активна учасниця минулорічного етапу «Голос жінки має силу».

Важко сказати, як склалася б її доля, але в 2014 році вона змушена була виїхати з Донецька, де успішно працювала доцентом кафедри психології та соціології Донецького юридичного інституту. Деякий час вона шукала удачу в інших містах України, проживала в Криму, Краматорську, і лише у 2015 році приїхала разом з чоловіком і родиною до Чернігова.

Наразі вона є членкинею і волонтеркою ГО «Кримська Громада» – організації, яка об’єднує переселенців з АС Крим, Донецької і Луганської областей. Допомагає тим, хто опинився в таких же складних умовах, як і вона сама, її родина. Ольга Тимченко приймає активну участь в роботі різних проєктів, пов’язаних з соціально-психологічною підтримкою і інтеграцією внутрішньо переміщених осіб; надає людям з таким статусом психологічну допомогу. І саме ця робота і взаємодія допомагає їй відновитися і рухатися вперед. Тому, хто, як не вона, краще за інших зрозуміє біль і проблеми таких же людей, які з однією валізою, під обстрілами бойовиків екстрено покинули свої домівки і більше туди не повернулися. І в минулому залишилося все – статус, професія, друзі, квартира, благополучне життя у великому індустріальному, сучасному місті.

Назва її міні-проєкту – «Формування командних якостей жінок-лідерок». Метою його є визначення командної стратегії поведінки жінки-лідерки, навчання приймати особисту відповідальність за результат діяльності команди. Тож будемо розвиватися, працювати, організовувати чудові заходи, жити далі!

«Голос жінки має силу» – це мій проєкт!» – так вважає Ольга Тимченко!

***

Тетяна Децюк

Кандидатка педагогічних наук. Активна учасниця проєкту «Голос жінки має силу 2019»: брала участь у школі-тренінгу «“Жінки. Мир. Безпека” у форматі інноваційного арт-методу ДРАМА-ТЕАТР», стала тренеркою блог-кафе «Блогерство як інструмент формування лідерства та командної згуртованості», вела власний блог.

Пані Тетяна була керівницею та експерткою багатьох проєктів, які реалізовувалися ГО «Чернігів Європейський»: «Паліативна допомога дітям: від розуміння проблеми до реальних дій» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» (вересень-листопад 2015 року), «СтадіOn: Розфарбуємо спортивні мрії разом!» за підтримки Британської Ради (травень 2016 року), «Я живий – почуй мене» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках програми «Громадське здоров’я» (вересень-листопад 2016 року), «Організація діалогу між жертвами нацизму та іншими людьми, що сприятиме розкриттю особистісного потенціалу ЦГ, збереженню та гідній оцінці їхнього досвіду у громаді», за підтримки Німецького фонду «EVZ» (жовтень 2018 р. – вересень 2019 р.), «Інтерактивні театральні постановки для школярів» в рамках бюджету участі м. Чернігова за підтримки Чернігівського міського управління освіти.

Її міні-проєкт має назву «Сприяння формуванню лідерських навичок у жінок і дівчат громад».На думку, пані Тетяни, більшість дівчат, які мають потенціал і роблять перші спроби заявити про себе не просто як «важливої членкині команди», а як лідерки, здатної взяти на себе відповідальність у прийнятті рішень, стикаються із силою стереотипів «жіночої ролі». Не відчувши підтримки, зустрівши певні складнощі та насмішки типу «куди ти полізла у нежіночі справи», у дівчат опускаються руки і спрацьовує думка «це ж ми точно слабка стать». Вона має надзвичайно багатий досвід проведення тренінгів і хоче підтримати дівчат та жінок новими навичками лідерства та позитивного мислення, а також історіями успіху.

Від цьогорічного етапу проєкту «Голос жінки має силу» Тетяна Децюк очікує отримати новий позитивний досвід у ролі тренерки/фасилітаторки та ведення блогу, позитивних інсайдів і нових сформованих навичок лідерства в учасниць проекту, з якими вона хоче працювати.

***

Світлана Задорожна

Громадська активістка, яка понад 25 років займається впровадженням гендерної рівності в Чернігівській області, протидіє гендерним стереотипам, дискримінації та гендерно упередженому насильству через членство в громадській організації «Спілка жінок Чернігівщини».

Науковиця, кандидатка економічних наук, доцентка. Досліджує витоки та шляхи подолання гендерної дискримінації разом із своїми однодумицями Асоціації жінок-вчених, яку вона очолює. Вона є авторкою багатьох наукових публікацій, виступів на наукових конференціях, телебаченні з цієї тематики.

Все своє життя присвятила викладанню у вищій школі, зокрема, в Чернігівському національному технологічному університеті.

Світлана Задорожна різнопланова високопрофесійна тренерка з гендерної тематики, жіночого лідерства, менеджменту, бізнесу та профспілкової діяльності, яка постійно оновлює свої знання та навички. Це підтверджується великою кількістю сертифікатів як українських, так і міжнародних організацій (ПРООН, TASIS, Winrock Internаtional, IREX та багатьох інших).

Для просування ідей гендерної рівності була ініціатором написання ряду грантових проєктів та їх реалізатором. Так, у 2019 р. ГО «Спілка жінок Чернігівщини» отримала грант від Чернігівської ОДА на реалізацію проєкту в громадах області «Розширення можливостей жінок в прийнятті рішень – спішна децентралізація влади». Важливим напрямком громадської роботи вважає посилення, оновлення і розширення мережі громадської організації. Пані Світлана також є волонтеркою ГО «Чернігів Європейський».

Активна життєва позиція та бажання гармонізувати відносини у суспільстві, застосувати свої компетенції обумовлюють пошук Світлани Задорожної нових напрямків прикладання власних сил. Одним із таких є її участь у якості амбасадорки проекту «Голос жінки має силу-2020». А її міні-проєкт «Ділова активність жінок в кризових умовах» спрямований на розкриття особливостей ділової активності жінок громади в період кризи та шляхів її підвищення в підприємницькій діяльності.

Життєвий девіз – проактивність, просвіта і гармонія понад усе!

***

Інна Колодій

Кандидатка юридичних наук, доцентка, яка спеціалізується в галузі сімейного та цивільного права. Будучи юристом за освітою і покликанням, у своїй практичній роботі вона використовує усі доступні ресурси для підвищення рівня обізнаності та забезпечення рівноправної участі жінок у всіх сферах життя через проведення різноманітних заходів і здійснення просвітницької роботи. Особливу увагу приділяє просвітницькій та виховній роботі з молоддю.

З 2013 року вона є викладачем-куратором юридичної клініки «Adiutorium», яка є структурним підрозділом юридичного факультету Національного університету «Чернігівська політехніка» та з 2019 року входить до складу Асоціації юридичних клінік України. Була однією з керівниць проєкту «Життя після «ЖЕКів: зроби свідомий вибір» від ГО «Чернігів Європейський» за підтримки Британської Ради в межах програми «Активні громадяни» (березень-травень 2016 року). Ініціаторка проєкту «ВелоЧернігів – подорожуй доступно» в рамках бюджету участі м. Чернігова 2019 року. Учасниця міжнародного конгресу «Політичний дискурс у засобах масової інформації: правові аспекти і перспективи (на прикладі німецьких засобів масової інформації)», організованого Молодіжною спілкою державних службовців Німеччини (Північний Рейн-Вестфалія, вересень 2019 року).

Пані Інна тісно співпрацює з представниками органів місцевої влади та правовими структурами, котрі сприяють становленню в Україні правового поля. Її міні-проєкт «Координація діяльності суб’єктів взаємодії, які працюють над впровадженням Резолюції 1325 для розширення прав і можливостей жінок громади» беззаперечно сприятиме формуванню спільноти жінок-лідерок, які не тільки усвідомлюють свої права, а й вміють обґрунтовано їх відстоювати.

«Очікую отримати новий досвід співпраці з жінками громад задля ефективного впливу на розвиток громадянського суспільства та соціальної згуртованості. Потребую отримання навичок блогерської діяльності, які сприятимуть популяризації та впровадженню положень Резолюції 1325 для розширення прав і можливостей жінок громади Чернігівського регіону», – таку місію для себе вбачає Інна Колодій в проєкті «Голос жінки має силу 2020»!

***

Олена Панченко

Викладачка на кафедрі фінансів, банківської справи та страхування Національного університету «Чернігівська політехніка». Волонтерка Громадської організації «Чернігів Європейський», має досвід роботи в соціальних проєктах і проведенні заходів як в рамках університету, так і на міському рівні та в місцевих громадах.

Знаний фахівець в галузі фінансів, пані Олена прагне ділитися своїми знаннями не тільки зі студентами, у котрих вона отримала визнання й повагу, а і з широким загалом жителів Чернігівщини. Тому була співорганізатором та активним учасником багатьох інтерактивних тренінгів і пізнавально-ігрових заходів з підвищення рівня фінансової грамотності молоді, а також брала участь у обговоренні проблематики фінансової грамотності населення у засобах масової інформації. Брала участь у реалізації проєкту соціальної дії «Фінкультурний марафон», метою якого було підвищення рівня фінансової культури і грамотності членів об’єднаних територіальних громад. Входила до складу групи розробників заняття з фінансової грамотності «Фінансова ігротека «Steps to Success»», яке отримало перемогу у Національному конкурсі «Краще заняття з фінансової грамотності для неекономічних спеціальностей».

Як амбасадорка проєкту «Голос жінки має силу 2020», пані Олена реалізує міні-проєкт «Підвищення фінансової грамотності жінок громад», який спрямований на підвищення рівня фінансової грамотності жінок громад та їх компетенції у сфері управління фінансами. Результатом міні-проєкту повинно стати підвищення обізнаності жінок у питаннях планування і використання як особистих фінансів, так і фінансових ресурсів об’єднаних територіальних громад.

***

Мета проєкту «Голос жінки має силу» – побудова діалогу серед внутрішньо переміщених жінок, підвищення професіоналізму лідерок громадських організацій у таких сферах, як онлайн правозахист і блогерство. Ініціатор проєкту – громадська організація «Фундація прав людини».

Реалізується за підтримки Інституту міжнародних культурних зв’язків (InstitutfürAuslandsbeziehungen) та Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

TOP