Фундація прав людини випустила збірник історій «Жіночі голоси за мир»

У рамках проекту «Голос жінки має силу-2018» Фундація прав людини підготувала та видала унікальне видання під назвою «Жіночі голоси за мир». У ньому зібрані реальні історії жінок-переселенок, які долають життєві труднощі та знаходять себе на новому місці.

 У 2018 році проект «Голос жінки має силу» охопив сім регіонів України – Закарпатську, Запорізьку, Дніпропетровську, Луганську, Сумську, Харківську та Чернівецьку області. Він включив у себе багато активностей і складових. Частиною проекту стала і підготовка збірника історій.

Усього до видання ввійшла 21 історія. Кожен проектний регіон представляють три героїні.

Перша презентація збірника пройшла на Форумі, присвяченому результатам проекту, який відбувся 3 листопада у Дніпрі.

«До 2014 року наші героїні жили на Луганщині чи на Донеччині, на тих територіях, які зараз називаються окупованими, – зазначає у вступному слові до збірника Юлія Панченко, координаторка проекту, яка записувала інтерв’ю. – Події на Сході України кардинально змінили життя кожної з них. Кожній довелося залишити дім і рятувати себе та своїх близьких, і в пошуках цього порятунку поїхати за сотні, а то й навіть за тисячу, півтори тисячі кілометрів.

Поїхати – щоб почати нове життя на новому місці. Багато кому починати довелося практично з нуля. Багато хто змінив професію чи рід діяльності.

Проте, незважаючи на всі ті численні труднощі, які випало долати, кожна з цих жінок знайшла у собі сили, енергію й віру – і довела своїм власним прикладом, що доля людини – у її власних руках.

Я надзвичайно вдячна кожній героїні особисто, що Ви поділилися своїми думками, переживаннями, здобутками, планами і мріями. Що не боялися сказати про те, як важко іноді буває в житті, і як важливо, попри всі негаразди, не зупинятися й продовжувати рух уперед».

Героїням та всім учасникам проекту подякував у своєму вступному слові Євген Фомін, директор Фундації прав людини, автор ідеї: «Я маю нагоду подякувати всім учасникам проекту за вашу професійність, завзятість та наполегливість, що дозволило виконати проект на такому високому рівні. Ви вже і є приклад для всієї країни!».

Зараз презентації проходять у регіонах. 19 листопада збірник був представлений широкій публіці на Закарпатті, в Ужгородському прес-клубі. Презентацію відвідала Анжела Бабкіна, Радниця з питань ВПО у Закарпатській області, активістка проекту «Голос жінки має силу». Її фото прикрасило обкладинку видання.

«Чим більше часу проходить, тим більше я розумію, мабуть, я не повернуся назад, а залишусь тут, – каже пані Анжела. – Дуже важко було б починати втретє життя спочатку. Мені подобається люди, природа, я знайшла у громадській діяльності. Поміняла своє життя і зовсім по-іншому почала дивитися на світ, більше почала розуміти людей, яким погано».

Збірник «Жіночі голоси за мир» виданий у друці невеликим тиражем, але його електронна версія є у вільному доступі на сайті Фундації прав людини. Скачати можна за посиланням http://uhrf.org/download/38.pdf.

 

TOP