Переселенці на Закарпатті закликають держструктури до діалогу

Три заяви з проханням зареєструвати дітей за місцем діючої реєстрації батьків до Ужгородської міської ради подали переселенці, що проживають сьогодні в Ужгороді. Їхнє житло залишилося на Сході, там вони і прописані. Діти ж не мають можливості приписатися разом з дорослими.

Активні дії ВПО (внутрішньо переміщені особи) щодо внесення даних при отриманні перших паспортів 14-річними розпочали наприкінці минулого місяця в рамках адвокаційної кампанії проекту «Голос жінки має силу», який на Закарпатті координує Ужгородський прес-клуб.

 Питання щодо «прописки» дітей у закарпатських переселенців виникали вже тривалий час і вони вирішили взятися за справу активніше. Спочатку ВПО звернулися із запитами щодо реєстрації місця проживання до Головного управління ДМС в Закарпатській області. На що отримали офіційні відповіді: згідно із законодавчими змінами, які вступили у дію 4 квітня 2016 року, органом реєстрації визначено виконавчий орган сільської, селищної чи міської ради. Тому запити скерували на ім’я міського голови Ужгорода.

Анжела Бабкіна, Радник Міністерства соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб в Закарпатській області, яка подавала разом з ВПО заяви розповіла: все більш актуальною стає проблема реєстрації дітей-переселенців при отриманні паспорта. «Хоча саме поняття «прописки» у нас відмінене, але людина при реєстрації стикається з певними проблемами. Особливо гостро це стосується такої вразливої категорії як діти-переселенці. Можуть бути проблеми при бажанні отримати вищу освіту, або гіпотетично дитина може приїхати з окупованої території і не мати довідки з місцем реєстрації. Це також може бути проблема і виборчого характеру, людина у 18-річному віці, ніде не зареєстрована, не може голосувати навіть на загальнонаціональних виборах. Труднощі виникатимуть і у майнових питаннях, - пояснює Анжела Бабкіна. - Питання дуже болюче, бо, маючи реєстрацію батьків і маючи власну оселю (на сході України), люди не можуть зареєструвати там дитину. Ми вирішили це питання підняти, бо воно тільки ускладнюватиметься».

Друга проблема, яку намагаються вирішити переселенці – можливість брати участь у місцевих виборах. З відповідними заявами до міського голови звернулися особисто Анжела Бабкіна та Тетяна Хорошилова, ГО «Закарпаття-Донбас».

Наразі переселенці очікують відповіді на запити та готуються відстоювати свої права у суді.

Джерело

TOP