06.05.2016 / Квест-акція «Крізь місто на дотик» У Харкові – перевірка міста на доступність

29 квітня в Харкові відбувся незвичний захід – квест-акція, що мала на меті перевірити середмістя на доступність для людей з інвалідністю, зокрема з вадами зору. В ній взяли участь різні категорії харків’ян: як ті, хто належить до категорії людей з інвалідністю, так і ні. Деякі з учасників, за власними висловами, дізналися про проведення акції із соціальних мереж і вирішили долучитися, хоча раніше не замислювалися про доступність свого міста для людей з особливими потребами.
Для створення безпеки заходу були запрошені досвідчені фахівці з досвідом роботи з людьми з вадами зору, які проводили інструктаж з поведінки в тих місцях, що були заплановані в маршруті акції.

Протягом двох годин учасники акції мали проїхати в різних видах громадського транспорту, пройти центральною вулицею та спуститися в метро, купити ліки в аптеці та знайти без сторонньої допомоги певні визначні місця. Учасники квесту були поділені на дві групи, кожну з яких протягом усього експериментального маршруту супроводжували інструктори (Валентина Бутенко, Ольга Мацкевич). Маршрут проходив від парку Горького до Чорнобильської історичної майстерні на вул. Багалія, 1.
Учасники акції мали можливість пересвідчитись у тому, чи дійсно одне з найкомфортніших для життя міст (за рейтингом 2015 року) є таким для людей з інвалідністю. Як виявилось, далеко не всі елементи інфраструктури Харкова відповідають потребам комфортного пересування.
Ця акція, окрім безпосередньо інформаційного та комунікативного ефекту з громадою міста, мала ще один практичний результат – це створення петиції до харківської міської влади щодо підвищення доступності міста для людей з інвалідністю. Оскільки Харків є містом, у якому мешкає велика кількість людей з вадами зору, то інфраструктура міста має бути розрахована, зокрема, і на цю групу.
На круглому столі «Доступність міста для людей з інвалідністю» були присутні учасники квесту та експерти, що висловили свою думку з питань можливого вдосконалення міста (громадського транспорту, переходів тощо) для його більшої зручності та створення універсального дизайну. Висловлено ідею співпраці з тими вищими навчальними закладами, що випускають фахівців із проектування та архітектури, для реалізації найбільш відповідних для потреб людей з інвалідністю проектів.
Результатами цих двох заходів стало підвищення інформування громадськості міста щодо актуальних потреб людей з інвалідністю, створення «видимості» цієї соціальної групи, інтереси якої не завжди враховуються при формуванні образу міста. Завдяки присутності на круглому столі представників міського самоврядування та провідних громадських організацій, що займаються захистом прав людей з інвалідністю та внутрішньо переміщених осіб у м. Харкові, створено можливість подальшої конструктивної співпраці з підвищення доступності міста для цих вразливих груп.
Заходи реалізовані в рамках «Пілотної програми захисту внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю», що виконується організацією «Фундація прав людини» та ХМГО «Союз Чорнобиль» в рамках проекту «Об’єднуємось заради реформ», що реалізується міжнародною організацією Pact в Україні за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID).

TOP